15
May
11

Västsvenska paketet är ett svekpaket

Jag vet inte vem jag ska rösta på i omvalet den 15 maj. Mitt problem är att jag är orolig för klimatförändringar. Lyssnar man på de olika partierna så är de grönare än gräset på andra sidan allihopa. Ser man på de planer som de stora partierna enas om, verkar alla partier vara lika svarta. Det hade på något sätt varit uppfriskande om ett av partierna hade gått till val under rubriken ”Det är viktigare att de som redan är rika tjänar mer pengar nu än att vi bevarar planeten för kommande generationer.” Men ärligheten i politiken verkar vara utrotningshotad.

Det som gör mig förbannad är det så kallade ”Västsvenska paket”, svekpaketen som jag föredrar att kalla det för. Svekpaketets tre huvudingredienser är: Västlänken, en tågtunnel under centrala Göteborg; Marieholmstunneln, den mycket omtalade Älvförbindelsen; samt trängselskatter.

Enligt Annelie Hultén:
Det Västsvenska paketet …ska bidra till att skapa en större arbetsmarknad och främja sysselsättning, tillväxt och minska trafikens negativa påverkan på miljön .” (Göteborgs stad, Årsredovisning 2010, s. 5)

Hon börjar rätt, folk kommer att tvingas pendla ännu längre sträckor om paketet genomförs. Paketet kommer att möjliggöra en ökad exploatering av tidigare ointressanta ytor för småhus, som är i för sig tillväxt och dessutom en sysselsättning. Men att påstå att paketet skulle ”minska trafikens negativa påverkan på miljön ” har jag mycket svårt att svälja.

Västlänken är den del av paketet som jag har en försiktigt positiv inställning till. Om vi ska kunna minska personbilismen måste kollektivtrafikens kapacitet utökas, men om man bara ökar kollektivtrafiken kapacitet kommer fler att resa oftare och längre vilket är negativt ur miljösynpunkt. En miljövinst får man endast om de nya kollektivresorna görs av någon som annars hade kört bil. Västlänken kunde ha en mycket positiv effekt på miljön om vägkapacitet i regionen samtidigt minskades.

Paketets andra ben, och det är här sveken kommer, är Marieholmstunneln. Den är en gammalmodig ”betongsosse”, vägkapacitetsökning av det absolut sämsta slaget, en stadsnära motorväg. Det är en försök att bygga bort trängsel med mer väg. Varje försök hittills, och jag menar varje, att bygga bort trängsel med mer väg har lett till en kraftig trafikökning och försämrad framkomlighet. Vist kan den möjliggöra en utökning av kollektivtrafiken, men till vilken miljönytta om personbilstrafiken också ökas? Vist är det bra om överviktiga människor börjar äta råa grönsaker men de kommer inte att gå ned i vikt om de samtidigt äter ännu mer skräpmat än tidigare.

Och slutligen den stora heta potatisen, trängselskatter. Trängselskatter skulle kunna användas för att ”minska trafikens negativa påverkan på miljön” men de kan lika gärna användas för att försämra läget, vilket är fallet här när de ska finansiera svekpaketet.

Påståendet att det Västsvenska paketet ska ”minska trafikens negativa påverkan på miljön” är helt enkelt falskt.

Som sagt, jag vet inte vem jag ska rösta på. Är miljön en viktig fråga för dig kan jag som miljöaktivist inte ge dig något råd utöver att använda personröstsmöjligheten och rösta in individer som är beredda att trotsa partilinjen. Just nu är det min bedömning att alla partier i regionvalet är lika vidriga i trafikrelaterade miljöfrågor. Fast förbannad är jag bara på de partier som jag själv tycker borde veta bättre.

Ian Fiddies

Göteborg 6 maj 2011

Först publicerad i Göteborgs Friatidning, 14 maj 2011

Advertisements

0 Responses to “Västsvenska paketet är ett svekpaket”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Ian on Twitter

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Advertisements

%d bloggers like this: